Karlberg/Furubergsskogen är ett område där Varbergs kommun tar ned ett stort antal döda träd. Foto: Varbergs kommun

Varbergs kommun fäller farliga träd

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår ett arbete med att ta ned ett stort antal döda träd runtom i Varbergs kommuns stadsnära skogar. Det handlar om träd som inte klarat fjolårets påfrestande torka och som nu utgör en risk för förbipasserande.

Torkan 2018 ledde till att flera träd blev försvagade och stressade, vilket har bidragit till att de inte klarat av att stå emot även årets torka. Flera träd har därför dött, vilket märks i de stadsnära skogarna.

– Det som är tydligt är att det inte bara är någon enskild trädart som drabbats utan det gäller alla trädslag, säger Cecilia Frederiksen, stadsträdgårdsmästare i Varbergs kommun, i ett pressmeddelande.

Vill att skyltning respekteras

Nu ska kommunen ta ner de träd som utgör en risk. Fällningen sker i Brunnsbergsskogen, Påskbergsskogen och Furubergsskogen och prioriteras utmed stråk där människor rör sig dagligen, exempelvis gång- och cykelvägar, stigar och motionsspår. Övriga döda träd kommer också tas bort. De är dock inte lika prioriterade.

Kommunen uppmanar nu att invånarna respekterar skyltningen och att man inte går eller springer där träden fälls.

I samma veva pågår ett arbete med planering av framtida åtgärder, exempelvis återplantering, i de stadsnära skogarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.