Varbergs kommun startar elbilspool

Uppdaterad
Publicerad
Först är det kommunens anställda som ska kunna använda sig av bilpoolen, men framöver är det tänkt att även invånarna i Varberg ska kunna hyra de tysta miljöbilarna. 

– Jag tycker att det låter som en bra idé. Jag vet att det är många som tycker att det är dyrt att ha bil och som inte vill ha bil av miljöskäl, säger Margareth Hilltorp från Varberg.

Två till tre elbilar ingår i Varbergs kommuns bilpool. Först ska hyrsystemet testas av kommunens egna anställda men innan midsommar är förhoppningen att också allmänheten ska kunna använda elbilarna. Då handlar det om kvällar och helger, och utöver timkostnaden tillkommer även en månadsavgift för att vara medlem i bilpoolen. Och förhoppningen är att satsningen kommer att förändra synen på bilkörning.

– Syftet är att ställa om för en hållbar framtid, men syftet är också att få bort bil nummer två kanske. Att få bort bilar överhuvudtaget, att vi inte behöver ha så många bilar utan att vi tillsammans kan dela på en bil i en pool, säger Marlene Garhall, miljö – och logistikansvarig i Varbergs kommun.

Hur stort är behovet i en kommun som Varberg tror du?

– Varberg som innerstad är en ganska tät stad, det är väldigt svårt att få parkeringsplatser. Av den anledningen tror jag att det skulle vara mycket värt för dem som behöver göra ärenden i stan, att vara medlem i en elbilspool, säger Marlene Garhall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fokus miljö

Mer i ämnet