En ung person i Varberg fick vänta över 15 månader på att få en kontaktperson. Nu tvingas kommunen betala böter. Foto: SVT

Varbergs kommun tvingas böta 90 000 kronor

Publicerad

Varbergs kommun tvingas böta nästan 90 000 kronor till staten efter att en ungdom i kommunen fått vänta över 15 månader på att få en kontaktperson.

Förvaltningsrätten i Göteborg anser att socialnämnden i Varberg inte har erbjudit någon likvärdig stödinsats under väntetiden – och att en kommun alltid ska kunna tillhandahålla en viss hjälp omedelbart.

Kommunen erkänner att de brustit

Det är Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som ansökt om att kommunen ska betala en avgift på 88 500 kronor. IVO menar att en kontaktperson skulle kunna ha haft en avgörande betydelse för personen i fråga.

Socialnämnden i Varbergs kommun erkänner att de brustit, men menar att kommunikationen mellan handläggare och de som rekryterar kontaktpersoner måste förbättras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer