Klumpfisken som Bibbi hittade på stranden i Apelviken. Foto: Privat/SVT

Varbergsbo gjorde udda fynd på stranden

Publicerad

Bibbi Larsson och hennes man gjorde en märklig upptäckt när de gick längs stranden i Apelviken. I sanden låg ett dött djur som de aldrig tidigare hade sett. Det visade sig vara en klumpfisk, vilket är ovanligt såhär långt norr ut.

Det var på fredagsförmiddagen som Varbergsparet gjorde sin sedvanliga promenad med hunden. Först hittade de en död säl som spolats upp på stranden. En stund senare hittade de fisken.

– Den var cirka 35 centimeter i diameter och först trodde jag att det var en plattfisk. Men fenorna fick mig att tro att det var någon form av akvariefisk, berättar Bibbi.

Klarar inte kylan

Hon tog en bild och väl hemma igen lade hon ut den på sociala medier med frågan om vad det var för djur hon hade hittat. Kommentarerna avslöjade att det rörde sig om en klumpfisk.

– Jag har aldrig tidigare sett en sån. Så jag tycker det är häftigt, säger Bibbi.

Det är sommarens värme som lockat upp fiskarna till våra nordliga vatten. När kylan sen har kommit tillbaka har de inte hunnit undan utan frusit ihjäl. Bibbi är inte den enda som har hittat klumpfisk. Tre exemplar spolades under förra veckan upp på stränderna i Danmark.

Borta vid återbesök

–  Klumpfisk kan inte klara sig i vatten som är kallare än 15 grader, skrev Öresundsakvariet akvariechef,Jens Peder Jeppesen, då i ett pressmeddelande.

Akvariet har efterlyst rapporter om klumpfiskar längs stränderna och Bibbi har skickat ett mail om sin upptäckt. Häromdagen var hon tillbaka på stranden.

– Men då var fisken borta. Sälen låg dock kvar, berättar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer