Bröderna David, 18, och Gustav, 21, har premiär för sin långfilm på hemmaplan i Varberg.

Varbergsfilm vill stoppa mobbning

Uppdaterad
Publicerad

I dag lanserar två unga filmbröder från Varberg sin första långfilm. En film som vill lyfta och diskutera mobbning.

Bröderna Gustav och David Bengtssons långfilm ”Om jag blundar och anstränger mig riktigt, riktigt hårt” har spelats in i Varberg under sommaren, och nu stundar premiären. Titeln anspelar på en nyckelreplik hos huvudkaraktären My, som varit utstött under hela sin skoltid.

– Filmen är väldigt stark. Vissa scener har varit väldigt jobbiga för skådespelarna, det sa vi redan i castingprocessen. Jag sa: Det här manuset kommer att vara bland det starkaste och obehagligaste du har läst, säger Gustav Bengtsson, som är filmens manusförfattare och regissör.

Han fortsätter:

– Den visar mobbning på ett helt annat sätt. I takt med att samhället förändras och tekniken ser annorlunda ut, ser inte heller mobbningen ut idag som på 70-talet.

Uppmuntrar till diskussion

När 16-åriga My flyttar till en ny stad och börjar på en ny skola anordnas en inskolningsfest. Men festen, som också hela filmen kretsar kring, spårar ur. I en scen står sex personer uppradade på ett led. Alla bär vita skjortor och står med armarna i kors. ”Sätt er! Ni är våra möss. Våra försöksmöss”, proklamerar ledaren i gruppen.

– Huvudförhoppningen är att folk ska titta på den och ta den till sig – inte att den glöms bort direkt efter biobesöket. Det tror jag inte att den gör eftersom den är så stark. Antingen tycker man att det är bra, eller att det är lite över gränsen, säger Gustav Bengtsson.

David Bengtsson, filmens producent, fyller i:

– När man har sett filmen går man kanske runt med en obehaglig känsla i kroppen, det är något som har skapats i en. Vad är det jag har sett? Vad vill dem säga?

Premiär på den lokala biografen

Världspremiären sker på hemmaplan i Varberg, där de själva har upplevt sin gymnasietid.

Hur är känslan inför premiären?

– Jag är förväntansfull och lite spänd, men jag vill säg att jag är stolt över filmen, säger David Bengtsson.

– Det är en skräckblandad förtjustning. Det är läskigt att det ska vara premiär på Capitol, det är ju ”mammas gata”. Men det ska bli otroligt roligt, avslutar Gustav Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.