Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I december dog elva personer som bodde på Kolla vård- och omsorgsboende. Efter detta anlitade Kungsbacka kommun ett externt företag som granskat verksamhetens kvalité. Foto: Jessica Gow/TT

Vardagas äldreboende Kolla i Kungsbacka får kritik i rapport

Uppdaterad
Publicerad

Kolla vård- och omsorgsboende i Kungsbacka kommun har inte levererat vad de utlovar i kvalitet. Nu får företaget kritik i en extern rapport för brister i både personalutbildningen och dokumentation.

– Jag är väldigt, väldigt arg. Mitt förtroende är väldigt, väldigt lågt, säger Hravn Forsne (M), ordförande i nämnden för Vård & Omsorg i Kungsbacka kommun.

I klippet berättar Hravn Forsne (M) om bristerna som har varit och vad som kommer hända här näst.

Rapporten visar på flera brister. Bland annat har personal inte gått de obligatoriska utbildningarna. Det har också saknats dokumentation i flera fall. Hravn Forsne (M) är mycket kritisk mot hur ledningen har skött sitt uppdrag sedan de tog över driften av boendet 2019.

Elva personer dog

Under november och december 2020 drabbades boendet Kolla av ett utbrott av covid-19. En majoritet av de sex avdelningarna drabbades av smittan och elva boende dog. Händelsen Lex Maria-anmäldes och Kungsbacka kommun tog in ett externt företag för att granska händelserna.

Kommunen tar beslut i oktober

Kommunen får slutlig rapport i oktober där även Vardagas övriga boenden i kommunen, Kolla, Blåvingevägen, Ekhaga och Vickan, ska ingå. Först då kommer kommunen att besluta om hur de ska agera vidare.  Fram till dess måste Vardaga stämma av med kommunen varje vecka för att redovisa hur de följer den akuta åtgärdsplanen.

I klippet svarar Vardagas regionchef Gertrud Öjetoft på kritiken:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Vardagas regionchef Gertrud Öjetoft svara på kritiken mot Kolla vård- och omsorgsboende. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer