Linda Johansson. Foto: Privat/TT

De tycker inte de fått rätt hjälp när amningen krånglat

Uppdaterad
Publicerad

En stödgrupp för föräldrar till barn med kort tungband har på kort tid fått ett stort antal medlemmar. Just kort tungband kan vara en vanlig orsak till att amningen krånglar, enligt de bakom gruppen.
– Men okunskapen inom vården är stor, säger Linda Johansson.

SVT Nyheter Halland har nyligen rapporterat om Annika Olausson i Falkenberg som hade problem med att amma sin son.

Läs mer: Barnläkaren: ett enkelt ingrepp

Anledningen till att sonen hade svårt att få tag om bröstet är enligt Annika själv att han har kort tungband. Och detta problem är inte helt ovanligt, även om åsikterna går isär om exakt hur vanligt det är, och om hur många som får problem på grund av det.

Läs mer: Så infekterad är amningsdebatten

Linda Johansson, som alltså varit med och startat gruppen ”Svensk stödgrupp för kort läpp- och tungband” i sociala medier, tror att det är vanligare än vad man tror. Gruppen har på kort tid fått nästan 1.300 medlemmar.

”Okunskapen är stor”

Precis som Annika hade Linda problem med att amma sitt barn. Efter att hon åkt till Nederländerna och fått hjälp där med att klippa dotterns tungband blev det mycket bättre.

Varken Annika eller Linda tycker att vården i Sverige tagit deras problem på allvar. Trots att själva ingreppet är enkelt och okomplicerat.

– Jag upplever att vården negligerar mammor, barn och hela familjer. Okunskapen är stor, säger Linda Johansson.

Läs mer: Fick inget gehör vid amningssvårighet

Kan orsaka flera problem

Många av de föräldrar som hört av sig till Linda Johansson har liknande erfarenheter. Många har vittnat om att vården inte gör mer än att rekommendera ersättningsprodukter när amningen krånglar, istället för att göra en ordentlig utredning.

– Att mammor inte kan fortsätta att amma fast de vill är illa nog. Men för kort tungband kan leda till andra problem också. Stelhet i nacke och käke är ett ett exempel.

– Tungan är ju också väldigt viktig för språkutvecklingen, för tänderna och när mat ska introduceras, avslutar Linda Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Amning

Mer i ämnet