Bild från när Hallandsvargen skådades av Roger Andersson utanför Åled i Halmstad. Foto: Roger Andersson/privat

Vargen är tillbaka – ska ha dödat fem får

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en varg attackerat och dödat fem får på en gård utanför Älvsered i Falkenbergs kommun i helgen ska Länsstyrelsen i Halland fatta ett nytt beslut hurvida skyddsjakten ska återupptas eller inte.

Länsstyrelsen kunde under måndagen bekräfta att en varg attackerat och dödat fem får i Älvsered, nu uppmanar de människor att höra av sig med observationer.

Tidigare under hösten har länsstyrelsen fått godkänt att bedriva skyddsjakt på vargen i ett område i Varberg och Kungsbacka kommun. Det var första gången sedan 1985 Länsstyrelsen i Halland fått rätt till skyddsjakt på en varg och nu kan det bli aktuellt igen.

– Alla möjliga utfall är möjliga eftersom vi inte bestämt oss än, men det kan lika gärna inte bli skyddsjakt, säger Karin Valtinat, biträdande naturvårdsdirektör vid länsstyrelsen i Halland.

Dna från vargen ska analyseras

Länsstyrelsen har varit vid den drabbade gården för att säkra dna från vargen. Dna-spåren har skickats för analys och förhoppningen är spåren ska kunna visa om det rör sig om samma varg som tidigare attackerat får i Halland.

– Man matchar dna-analysen med alla vargar i Sverige, de är inte så många. Det är flera län som också har skyddsjakt på varg, analysen får visa om det är samma varg som rör sig över länsgränserna. Det är helt beroende på vad analysen visar som avgör vad vi fatta för beslut gällande skyddsjakt, säger Karin Valtinat.

Hallands Nyheter var först med att berätta om den nya vargattacken.

Nedan är ett videoklipp från när Roger Andersson fångade Hallandsvargen på film tidigare i sommar:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Roger Andersson blev förvånad när han fick syn på vargen i Åled utanför Halmstad. Foto: Roger Andersson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer