Katter i alla möjliga färger och storlekar fanns på plats. Foto: Christa Christiansen

Stor kattutställning i Varberg – ”Världen runtomkring stannar upp”

Uppdaterad
Publicerad

Den internationella kattutställningen i Varberg har funnits i över tjugo år, men är fortfarande populär i kattkretsar. Omkring 200 kissemissar och deras ägare samlades under helgen på Sparbankshallen.

– Vi har haft det varje vår och varje höst sedan 1995. Våren är lite sämre då vissa katter har fått ungar och därför måste stanna hemma, berättar Ann Öberg, ordförande i föreningen Hallandskatten som står bakom evenemanget.

Apple Jack Blueberry Lizen från Onsala utsågs till uställningens finaste katt. Foto: Kicki Thenberg

”Stort kompisgäng”

Det kommer mellan 170 och 200 katter av alla de slag varje säsong. Bortsett från svenska ägare dyker det även upp danskar, norrmän och tyskar. Stämningen beskrivs som trevlig och familjär.

– Man märker inte av någon konkurrens mellan uställarna. När vi samlas stannar världen runtomkring upp. Man fokuserar inte på något annat än katterna. Vi blir som ett stort kompisgäng, säger Ann Öberg.

Vackraste katten koras

Hon tillägger att man i år har kändisbesök i form av Sören Fernström från Blekinge. Han sägs vara den mest klappade katten i Sverige. Folk får betala pengar för att klappa honom och det som skramlas in går till olika djurhem. Enligt Ann Öberg har katten dragit ihop en hel miljon de senaste åren.

Kändiskatten Sören Fernström har ofta slips på sig och beskrivs som lugn och cool. Foto: Christa Christiansen

– Det finns dem som åker 20 mil för att klappa honom, säger hon.

Alla katter värdesätts i sin respektive rasgrupp. Även bondkatter har en egen kategori. Under söndagseftermiddagen korades utställningens vackraste katt av en internationell jury. Vinnaren blev perserungen Apple Jack Blueberry Lizen från Onsala.

– Helt underbart och helt oväntat. En bra debut för en fyramånaders kattunge, säger matten Kicki Thenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.