Sommartemperaturerna fortsätter i Halland under veckan, berättar SVT:s meteorolog Josefine Bergstedt. Foto: Elin Schwartz/SVT och Johan Paulin/SVT

Varm vecka väntas i Halland – fortfarande meteorologisk sommar

Publicerad

Hösten har nu nått stora delar av landet – men i Halland är det fortfarande meteorologisk sommar och temperaturer på 15-20 grader väntas i veckan.

– Hösten kommer senare än den brukar, säger SVT:s meteorolog Josefine Bergstedt.

Värmen i Halland väntas fortsätta ungefär en vecka till, berättar SVT:s meteorolog Josefine Bergstedt. Det innebär temperaturer dagtid omkring 15-20 grader. Regnområden kommer att passera men det kommer tidvis också vara soligt.

– Det är fortfarande sommartemperatur och sommar i Halland, säger Josefine Bergstedt.

Senare höst än vanligt

Meteorologisk höst blir det första dygnet av fem med dygnsmedeltemperatur under tio grader, och där är inte Halland än. I stora delar av landet är det redan höst, och vanligtvis brukar hösten komma till det kustnära Halland runt 1 oktober och till inre Halland mellan 15 september och 1 oktober.

– Hösten är lite senare än vad den brukar, och det beror på att vi har varm luft över landet. Så fort det kommer kall luft så går det ganska fort, säger Josefine Bergstedt.

Ingen nattfrost än

Den som odlar behöver ännu inte oroa sig för frost – nattemperaturen ligger på tio grader natten mot måndag, och sju grader natten mot tisdag.

När hösten kommer att komma till Halland går inte att säga i nuläget, enligt Bergstedt.

Detta räknas som höst

Visa
  • Hösten anländer om det är hösttemperatur fem dygn i följd.
  • Hösttemperatur är det när dygnsmedeltemperaturen är under tio grader, men ännu inte fem dygn i följd.
  • Den 1 augusti är det tidigaste tillåtna datumet för höstens ankomst.
  • Senast möjliga datum är den 14 februari.
  • Eftersom höstens ankomstdatum beräknas när det varit hösttemperatur fem dygn i följd går det endast att bestämma ankomstdatumet i efterhand.
  • Här kan du följa när hösten kommer till olika delar av landet.
  • Här kan du se vilken årstid det är runt om i landet just nu.

Källa: SMHI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer