”Släpp inte in någon, det är bedrägeriförsök” Foto: TT

Varnar för ventilationsbedragare

Uppdaterad
Publicerad

Invånare har hört av sig till Halmstad kommun efter att personer utgett sig kontrollera ventilationen på uppdrag av kommunen.

– Vi vill nu varna så många som möjligt, säger Anneli Marklund, på miljöförvaltningen.

Nu varnar Halmstad kommun sina invånare om att inte boka tid eller släppa in någon som vill kontrollera ventilationen.

– Det är två som hört av sig om detta verkligen stämmer, men det gör det inte. Det finns inga sådana här krav. Det här är rent bedrägeriförsök, säger Anneli Marklund, avdelningschef på miljöförvaltningen i Halmstad.

”Äldre är uppfostrade till att lita på människor”

Det finns inga krav på ventilationskontroll i en- och tvåfamiljshus. Den enda kontroll som kan behövas är om huset har vedpanna eller kamin. Men då skickar sotaren en skriftlig bekräftelse. Anneli Marklund tror det är lätt att äldre drabbas av dessa bedrägeriförsök.

– Många äldre är uppfostrade till att man ska tänka vänligt om sin omgivning och är artiga och så. Risken är att det finns de som släpper in bedragarna och sen får en räkning. Det här beteendet är inte okej och vi vill nu varna så många som möjligt, säger Anneli Marklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.