Vid under höjd beredskap kan brottet ge fyra års fängelse. Foto: TT

Värnpliktig dök aldrig upp – riskerar fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En 19-åring som aldrig dök upp till grundutbildning på Försvarsmaktens tekniska skola i Halmstad åtalas för brott mot totalförsvarsplikten. Han riskerar nu ett års fängelse.

När plutonchefen ringde mannen fick han förklarat för sig de rättsliga konsekvenserna. Enligt 19-åringen ska han ha trott att grundutbildningen började en vecka senare än det faktiska datumet.

Den åtalade ska ha blivit stressad av att plutonchefen använt en aggressiv ton mot honom och klargjort att han inte tänker dyka upp till grundutbildningen.

Uppmanades skaffa läkarintyg

19-åringen fick sedan ett samtal från rekryteraren som uppmanade den åtalade att kontakta läkare för att få ett läkarintyg och därefter ta sig till Halmstad för att få en ny bedömning från Försvarshälsan.

Kan ge fängelse

Redan vid mönstringen ska killen ha berättat för psykologen att han har problem med depression och att han inte ville göra värnplikten, men kallades ändå till grundutbildning.

Straffskalan för brott mot totalförsvarsplikten är böter och/eller fängelse upp till ett år. Vid höjd beredskap kan brottet ge fyra års fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer