– Jag har starka känslor kring detta. Man väcker inte en sånhär fråga om man själv inte är berörd, säger Annika Eclund (KD). Foto: TT-bild/Privat

Västsvensk politiker vill minska dödstalen

Uppdaterad
Publicerad

För att minska dödstalen bland dödfödda barn i Sverige föreslår Annika Eclunds (KD) motion att Socialstyrelsen gör en nationell kartläggning. Flera vänner har uttryckligen bett henne att väcka frågan.

– Jag har starka känslor kring detta. Man väcker inte en sånhär fråga om man själv inte är berörd, säger Annika Eclund (KD) från Tibro.

Hon tror att ovissheten gör det lätt att skuldbelägga sig själv som mamma.

– Vi har både mammor som är osäkra och inte vet vad händelsen beror på – och alla barn som vi kan få att överleva.

LÄS MER: Josefins barn dog i magen

Annika Eclund reagerar stark på uttlandet från Socialstyrelsens utredare som säger att en kartläggning saknas på grund av bristande resurser.

– Det gäller liv och död, katastrofer i människors liv. Att säga att det handlar om resurser är som ett slag i ansiktet för de drabbade, säger Annika Eclund.

Forskningen står stilla

Under 2016 föddes 414 dödfödda barn i Sverige, och antalet har inte minskat på över 20 år.

Över 400 barn föds dödfödda i Sverige. Hur ser du på den siffran?

– I nuläget kan jag inte sätta den i relation till någonting. Men det går framåt i annan forskning gällande sjukdomar, och här står det still. Varför? avslutar hon.

LÄS MER: 400 dödfödda barn föds i Sverige – varje år

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.