Vattendagarna i Halmstad lyfter upp projekt för att förhindra översvämningar i Suseån vid Getinge. Foto: SVT

Vattendagar sätter fokus på översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan anordnas kongressen ”Vattendagarna” i Halmstad. Ett omtalat ämne i Halland som de senaste åren haft både översvämningar och vattenbrist. Nu samlas bland annat experter inom vattenmiljö och kommunrepresentanter från hela Sverige på Halmstads teater för att diskutera vattenfrågor.

Det har nu gått drygt tre år sedan Getinge blev översvämmat efter flera dagar av kraftigt regnväder. Många fick fly sina bostäder och räddningstjänsten bedömde läget som katastrofalt. 

När vattendagarna anordnas på Halmstads teater nu i veckan är det bland annat projekt i Suseån som kommer att lyftas upp.

– Där har man länge haft problem med översvämningar. Suseån är väldigt flackslätt och har en liten buffrande förmåga. Man har gjort stora rätningar, så när det kommer skyfall eller kraftig nederbörd så har vattnet ingenstans att ta vägen, säger Marie-Helene Bergstrand, kommunekolog på Halmstads kommun och fortsätter:

– Så i det här flacka slättlandskapet får man väldigt stora översvämningar.

Byggt vallar

För att förhindra att Getinge i framtiden ska drabbas av översvämningar i den omfattning som 2014, har kommunen vidtagit flera åtgärder. 

– Där har vi gjort ett stort projekt, man har byggt vallar och man har skapat våtmarksområden. Skulle det komma ett sådant skyfall i dag skulle hela det här nya våtmarksområdet fyllas med vatten, men de flesta av de byggnader och gator som översvämmades i Getinge skulle klara sig bra, säger Marie-Helene Bergstrand. 

LÄS MER: Katastrofläge i Getinge – vatten överallt

Åtgärderna kommer att presenteras för deltagarna under vattendagarna och flera av deltagarna kommer även bege sig till Getinge och Suseån.

Marie-Helene Bergstrand hoppas att utflykten ska ge kommunen lite nya idéer kring projektet. 

– Nu när vi åker ut på exkursion med en hel mängd väldigt kunniga personer på vattenområdet så är det mycket möjligt att vi får lite ny input som vi kan ta med oss, säger hon.

LÄS MER: Inflyttningsklart – ett år efter översvämningarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.