Foto: SVT

Vattenkraftverk ofta hinder för fiskarna

Publicerad

LRF i Halland kritiserar länsstyrelsen för att de ställer orimliga krav på ägare till små vattenkraftverk. Nu reagerar Länsstyrelsen, som menar att det handlar om EU-krav på en god ekologisk miljö.

– Det handlar om fisk i första hand, men också andra arter som måste förflytta sig i våra vattendrag. Och vattenkraftverk är oftast ett hinder för fiskarna, säger Mauritz Sandholm, tillförordnad miljödirektör på Länsstyrelsen i Halland.

Måste söka tillstånd

För fyra år sedan ökade länsstyrelsen tillsynen av vattenkraftverken. Efter det har Länsstyrelsen i Halland krävt att cirka åtta mindre kraftverk som hittills saknat tillstånd ansöker om det.

LRF Hallands regionordförande Anders Richardsson menar att kraven kan bli övermäktiga för kraftverksägarna

– Vi är inte överens med myndigheterna om att de här tillståndskraven ska gälla små vattenkraftverk. Riksdagens civilutskott menar också att myndigheterna gör fel som går på ägarna till småskalig vattenkraft, säger han.

Krav från EU

Men Mauritz Sandholm på länsstyrelsen säger att att de har fått i uppdrag att öka tillsynen på vattenkraften.

– Det här hänger ihop med krav från EU att man ska tillgodose en god ekologisk status i våra vattendrag, säger han.

Nu förbereder regeringen en ny lag om vattenverksamhet.

– Det finns ett förslag på nya regler sedan två år tillbaka. Det ligger som ett lagförslag och man kan tänka sig att det kan komma någonting till hösten, säger Mauritz Sandholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer