Richard Söderberg har gett sig ut på vägarna med sin nya turné. Foto: SVT/Riksteatern

”Vill få människor att finnas till för varandra”

Uppdaterad
Publicerad

Halmstadsonen Rickard Söderberg har rullat ut på vägarna med sin nya föreställning som handlar om att vi alla är superhjältar.
– Det finns ingenting som eggar mig så mycket som att försöka få människor att finnas till för varandra.

Vi träffar Rickard Söderberg på Halmstads teater inför kvällens föreställning av Rickard Söderberg är Gaytenor. En föreställning som blandar musik med berättelser från hans barndom och hans kamp för HBTQ-rörelsen.

– Den här föreställningen handlar om gaytenor, det vill säga jag, och hur jag är en superhjälte och hur vi alla faktiskt är superhjältar i våra egna liv, säger han och fortsätter:

– Det finns ingenting som eggar mig så mycket som att försöka få människor att finnas till för varandra. Att försöka dämpa det stasade samtalsklimatet som vi har.

Halmstad speciell skådeplats

Han turnerar just nu land och rike runt och delar av varje föreställning bygger på insamlade HBTQ-berättelser med ett lokalt perspektiv. Och trots att varje föreställning är unik blir det än mer speciellt att komma till hans gamla hemstad Halmstad.

– Det är så obeskrivligt speciellt att vara i Halmstad med den här föreställningen. För när jag pratar om min uppväxt och pratar om allting som har hänt så är det här som det har hänt.

”Vill gå in och värma på lite”

Rickard Söderberg har länge kämpat för HBTQ-rörelsen och samtidigt som han tycker att man kommit långt på vissa håll så menar han att det finns ännu mer kvar att göra.

– Om man bara lyfter blicken det minsta lilla och tittar ut över Sveriges horisont och tittar ut i världen så finns det fortfarande en oerhörd både heders, religiös och politisk kultur gentemot HBTQ-människor som är så hård. Där vill jag gärna gå in och värma på lite, avslutar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer