Maj-Britt Rane Andersson (S) har lagt förslag om mellanboende för att minska ensamheten bland äldre. Foto: SVT/TT

Vill minska antalet äldre som känner sig ensamma

Publicerad

Socialdemokraterna inom vård- och omsorgsnämnden vill införa ett mellanboende i Kungsbacka. Det för att minska på antalet äldre som känner sig ensamma i kommunen.

I början av året införde regeringen en ny form av boende för äldre. Ett så kallat biståndsbedömt trygghetsboende, eller mellanboende. Boendet riktar in sig mot äldre som är för friska för vanliga äldreboenden, där främst svårt sjuka och dementa får tillgång.

– Det är ovärdigt för Kungsbacka kommun att inte kunna erbjuda ett boende för äldre som upplever ensamhet, säger Maj-Britt Rane Andersson, andre vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Mellanboende ska bryta isolering

Ett mellanboende, är boendeform som är riktat mot äldre som inte lider av några allvarligare sjukdomar. Tanken med mellanboendet är snarare att den ska bryta oönskad ensamhet. Boendet ska därför erbjuda gemensamma måltider, kulturella aktiviteter och umgänge. Boendet liknar ett trygghetsboende, men denna form är biståndsbedömt, vilket betyder att den som är i störst behov går först.

– Jag tror att man med hjälp av statliga subventioner och med hjälp av kommunens bostadsbolag att vi kommer kunna bygga bostäderna, säger Maj-Britt Rane Andersson (S)

”Tuffa utmaningar att få ihop budgeten”

Förslaget om att bygga ett mellanboende är något som ordförande i vård och omsorgsnämnden, Ulric Björck (M), ställer sig positiv till, men menar att det inte finns några pengar till boendet finns i nuläget.

– I dagsläget har vi ganska tuffa utmaningar för att få ihop vår budget med de redan prioriterade grupper vi har. Mellanboendet handlar om grupper som inte har samma starka behov som de vi arbetar med idag, säger Ulric Björck (M)

I klippet ovan kan du höra motionär Maj-Britt Rane Andersson (S) och ordförande i nänmden Ulric Björck (M) om mellanboendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer