Claes Schmidt alias Sara Lund, föreläsare och transvestit. Foto: SVT

Vill motverka fördomar och väcka nyfikenhet

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen var det ingen vanlig dag på Veingeskolan. Istället ägnade man sig åt att diskutera fördomar och det gjorde man bland annat med hjälp av Claes Schmidt alias Sara Lund, föreläsare och transvestit.

– Jag vill lära barnen att varje människa har rätt att vara sig själv. Att vi ska respektera människor för dem de är. Och att vi förstår att alla människor är olika, säger föreläsaren Claes Schmidt/Sara Lund.

Ögonöppnande

I februari varje år har Veingeskolan en temadag där man bjuder in föreläsare för att diskutera ämnen relaterade till kärlek och relationer. Men idag valde man istället att bjuda in föreläsaren och transvestiten Claes Schmidt även kallad Sara Lund för att prata om normer och olikheter. Och för en del elever var det ögonöppnande. 

– Man undrade hur hon skulle se ut och vad hon skulle säga. Det fanns många frågor, mycket man undrade över, säger Jonas Karmush, 13 år.

Vill inspirera till nyfikenhet

Redan som barn upptäckte Claes Schmidt en längtan att tillhöra det motsatta könet. Och sedan början av 2000-talet åker han runt i Sverige och föreläser om att inte passa in i normen. Med det hoppas han motverka fördomar och väcka nyfikenhet.

– Vi har fått lära oss att inte vara nyfikna. Men var nyfiken! Det är det som är räddningen för hela världen, säger Claes Schmidt/Sara Lund.

”Coolt att se någon som vågar vara sig själv”

Veingeskolans personal såg fram emot att Claes Schmidt/Sara Lunds besök och hoppas att det ska väcka en och annan tanke hos eleverna.

– Jag önskar att våra elever får en tankeställare, går hem till sina föräldrar och berättar vad de varit med om och vad det väckte för tankar, säger Karin Skog, textillärare på Veingeskolan.

Och en del elever blev även inspirerade av Claes Schmidt/Sara Lunds föreläsning.

– Jag tycker det är coolt att se någon som vågar vara sig själv, det är inte många som vågar det, säger Moa Petersson, 13 år.

Har du lärt dig något nytt idag?

– Att fördomar inte beror på att människor är onda, utan att de bara är rädda, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.