Lena Södersten, förbundsjurist Villaägarnas riksförbund. Foto: TT/SVT

Villaägarnas kritik mot 600-procentig hyreshöjning

Uppdaterad
Publicerad

Det är lagstiftningen som gör att tomträttsinnehavare i Halmstad kan få höjningar på över 600 procent. Nej, det beror också på Halmstads egna regler, menar Villaägarnas riksförbund.

SVT Nyheter Halland har berättat om Kicki Holmqvist, en av omkring 300 husägare med kommunal tomträtt i Halmstad, och den drygt 600-procentiga höjningen av tomträttshyran – från 9.700 till 72.000 kronor per år.

LÄS MER: Kickis tomt blir 600 procent dyrare över en natt

Halmstad kommuns företrädare menar att det är lagstiftningen och marktaxeringsvärdet som gör att det blir så här höga höjningar och att kommunen inte kan göra något åt det.

Men Villaägarnas riksförbund har en annan åsikt.

– Jag tycker höjningarna i Halmstad är alldeles orimliga. De beror på att värdeutvecklingen på har varit kraftig, men också på Halmstads egna regler, säger Lena Södersten, jurist på Villaägarnas riksförbund.

Jämför med andra kommuner

Hon har själv gjort jämförelser med andra kommuner och kommit fram till att Halmstad har bland de dyraste modellerna för att räkna fram tomthyran – eller tomträttsavgälden som det formellt heter.

Det finns också kommuner som har fattat politiska beslut som sätter stopp för den här typen av höjningar.

– Markvärdena i Halmstad är jämförbara med Kista eller Hässelby i Stockholm och där får ingen större höjningar än 19.400 kronor per år, säger Lena Södersten.

Men i Halmstad kommun finns inga planer på att ändra de lokala reglerna.

– Det är inte aktuellt. Det vi gärna vill är att de som sitter i avtalsförhållande istället friköper sina tomter, säger Jenny Axelsson (C), ordförande i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott.

Är det för ni vill tvinga folk ska köpa loss tomten som ni har en dyr tomthyra i Halmstad?

– Nej. eftersom marknadsvärdet inte sätts av kommunen, utan av Skatteverket är det inget vi kan påverka lokalt, säger Jenny Axelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.