Foto: SVT

Vindkraftparken Kattegatt syd utanför Falkenberg kan få Natura 2000-tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen ger klartecken till den havsbaserade vindkraftparken Kattegatt Syd. Men det finns villkor, domstolen vill att parkområdet minskas geografiskt samt att en buffertzon läggs in till närliggande Natura 2000-områdena.

Regeringen har sedan tidigare gett Vattenfalls vindkraftpark tillstånd, 25 kilometer utanför Falkenberg, men påmint om att tillstånd också krävs enligt Natura 2000-bestämmelserna för att parken ska få godkänt.

Vindkraftparken ligger i närheten av Lilla – och Stora Middelgrund och Röde bank i Kattegatt som är klassade som Natura 2000-områden.

Flera villkor för minskad påverkan

Länsstyrelsen har tidigare gett tillstånd med flera villkor, bland annat för minska påverkan för sjöfåglar och tumlare. Detta överklagades av både föreningen Birdlife Sverige men även av Vattenfall då företaget ansåg villkoren svåra att uppfylla.

Domstolen har nu gjort vissa ändringar i villkoren angående skydd för tumlare när bullrande arbeten i vattnet utförs.

En av rättens fyra ledamöter var skiljaktig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.