Det ser mest ut som en lerpöl, men här gömmer sig ett gammalt båtvrak. Foto: Katarina Yngvesson/Trafikverket

Vrakfynd under arbetet med tunneln i Varberg

Uppdaterad
Publicerad

Under arbetet med järnvägstunneln i Varberg hittades oväntat ett gammalt båtvrak. Troligen är det från 1600- eller 1700-talet. Mer exakta uppgifter får vi först när marinarkeologer grävt ut och undersökt närmare.

Det var i samband med ledningsomläggningar i projektet som fyndet gjordes. Enligt de första bedömningarna rör det sig om resterna av en cirka femton meter lång och fem meter bred båt.

Vraket ligger till största delen kvar i marken, och för att få fram mer information har Trafikverket kontaktat marinarkeologer som troligen kan påbörja sitt arbete i slutet av nästa vecka.

Bygget av Varbergstunneln

Inget hinder för bygget

Länsstyrelsen i Halland kommer att bestämma hur vraket ska tas om hand.

– Än så länge utgör vraket inget hinder för oss, för det ligger ganska bra till – i utkanten av vårt arbetsområde, säger Katarina Yngvesson, Trafikverkets kommunikatör för tunnelprojektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bygget av Varbergstunneln

Mer i ämnet