Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Initiativtagarna till utställningen, Ulf-Axel Nilsson och Guy Rosvall, framför väggen med bilder på (nästan) alla de 99 fartyg som byggdes under åren 1866-1969. Foto: Johan Dernelius/SVT

100 år av skeppsnostalgi på Dunkers

Uppdaterad
Publicerad

Det var glada miner på Dunkers kulturhus när de två helsingborgarna Ulf-Axel Nilsson och Guy Rosvall kunde se sina drömmar gå i uppfyllelse – en utställning om skeppsindustrin i Helsingborg.

Sjöfarten och varvet utgör en viktig del i att öka kunskapen om Helsingborgs snabba expansiva period från 1800-talet till i dag. Berättelsen om varvet är en ekonomisk historia som lever än i dag. Man vill gärna lyfta fram Helsingborgs storhet som varvsstad.

– Genom åren har det funnits minst 154 olika fartygsrederier i Helsingborgstrakten. 600-700 miljoner passagerare har transporterats mellan Helsingborg-Helsingör sedan 1892, säger Ulf-Axel Nilsson.

Kerstin är navet i utställningen

Genom utställningen får besökaren inte bara möjlighet att följa hur arbetet gick till från beställning till färdig båt, vilket i utställningen exemplifieras med fartyget M/S Kerstin från 1950-talet. Publiken får även en inblick i hur livet fungerade på arbetsplatsen, de olika verktygen, modeller och annat. De två männen har många tankar och idéer om olika projekt för att ta hand om minnena kring sjöfarten i området.

– Vår dröm är att även Helsingborg ska få någon form av sjöfartsmuseum. Men just nu fokuserar vi på den här utställningen, säger Guy Rosvall.

Skonerten Santos var det första skepp som byggdes på Helsingborgs varv och sjönk troligtvis i en vinterstorm 1882. Här bevarade i boken från Skånes näringslivsarkiv. Foto: Johan Dernelius/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer