Björn Holmberg, gruppchef för några av Helsingborgs områdespoliser berättar att barnen omedelbart lämnas över till socialtjänsten när de grips. Foto: SVT

12-åringar bakom flera rån i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

En rad personrån har inträffat i Helsingborgs centrala delar de senaste veckorna. Några av rånen knyts till barn.
– De har en form av gatubarnsliknande beteende, säger Björn Holmberg vid helsingborgspolisen.

Polisen har vid flera tillfällen gripit misstänkta gärningspersoner så unga som 12 år. De har begått personrån tillsammans med kompisar i grupp.

– När det handlar om så små barn kan vi från polisens sida enbart gripa dem, för att sedan omedelbart lämna över dem till socialtjänsten, säger Björn Holmberg, gruppchef för några av Helsingborgs områdespoliser.

Men problemet är, enligt Holmberg, att barnen rymmer från sina placeringar och återvänder till Helsingborg. Förutom rånen är de även misstänkta för andra brott, såsom ofredanden och stölder.

”Rena infall”

När det gäller rånen verkar dessa ha inträffat spontant – i vissa fall som rena infall.

– Det handlar framför allt om två pojkar, och omkring dem bildas svansar med andra barn och ungdomar, säger Björn Holmberg.

– Man kan säga att de har en form av gatubarnsliknande beteende. De drar runt vind för våg och har varit föremål för socialens insatser tidigare.

Nu har de aktuella pojkarna återigen omhändertagits och placerats utanför Helsingborg.

Använt kniv

Men även andra typer av personrån har inträffat i Helsingborg den senaste tiden. I några fall har gärningsmännen färdats på moped, och kniv har använts för att hota offer.

Rånen har företrädesvis inträffat på Söder under kvällen. Nu efterfrågar polisen allmänhetens iakttagelser för att klara upp brotten.

– Vi jobbar vidare för att klara upp de här brotten, men vi är  beroende av helsingborgarnas iakttagelser, säger Björn Holmberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer