Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunstyrelsens ordförande Teddy Nilsson har flera olika förslag på användningsområden för de nya flyktinglägenheterna i Teckomatorp. Hör mer i videoklippet ovan. Foto: Klara Åkesson/SVT

16 nya flyktinglägenheter i Teckomatorp – oklart om alla behövs

Uppdaterad
Publicerad

I Teckomatorp placeras just nu lägenhetsmoduler ut för att kunna ta emot ukrainska flyktingar. Lägenheterna ska stå färdiga i slutet av sommaren men läget har förändras sedan planerna inleddes i våras och nu kan ändamålet komma att ändras.

Strömmen av ukrainska flyktingar har avtagit och därmed även efterfrågan på boenden. Kommunstyrelsens ordförande i Svalöv, Teddy Nilsson (SD), menar att det i början av sommaren fanns 175 registrerade flyktingar i kommunen men att det är svårt att veta hur många av dessa som kommer att behöva hjälp med boende.

– Vi arbetar utifrån en gissning. Vi försöker att förebygga efterfrågan så gott det går men det är klart att det är svårt när antalet hela tiden förändras, säger han.

Ukrainska flyktingar i Skåne

I klippet ovan berättar Teddy Nilsson vad de nya lägenheterna också kan användas till.

Kommunen ska ta ansvar för flyktingarna

Sedan den förste juli i år har ansvaret för de ukrainska flyktingarna flyttat från Migrationsverket till kommunerna. Vilket Teddy Nilsson ställer sig kritisk mot.

– Det är jättesvårt att som kommunpolitiker förhålla sig till en situation när man ändrar spelreglerna mitt i matchen. Men vi har ställts inför utmaningar tidigare och nu är det bara att hantera den, säger Teddy Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Mer i ämnet