Foto: TT

17-åring döms för försök till överfallsvåldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Den utpekade 17-åringen nekade till att det var han som försökte våldta en kvinna i Stadsparken förra året. Men tingsrätten menar att bevisen mot honom är flera.

Kvinnan gick genom stadsparken i Helsingborg strax innan 05:00 en morgon i september förra året.

Plötsligt blev hon överfallen, neddragen till marken där gärningsmannen förgrep sig på henne samtidigt som han höll sin hand mot hennes hals.

Men kvinnan hade lyckats få upp sin telefon och ringa 112.

Samtidigt kom en annan person till platsen och våldtäksförsöket kunde stoppas.

Greps tre månader senare

Gärningsmannen flydde däremot från platsen och kunde inte gripas förrän cirka tre månader senare. Kvinnan var då på en pub där han också befann sig. Kvinnan larmade polis som senare grep den utpekade. 

Det visade sig vara en 17-åring som vid gärningstillfället var 16 år.

Men den dömde har hela tiden nekat till anklagelserna och menar att han är felaktigt utpekad.

Flera bevis mot mannen

Trots att tingsrätten inte kan vara säker på att det är den utpekade som är skyldig så finns det flera faktorer som talar emot honom: han äger en t-shirt som är mycket lik den som syns på övervakningsbilder. Han är utpekad av kvinnan och hans utseende stämmer överens. Dessutom var han inte hemma på det HVB-hem han bor på den aktuella natten.

Därför anser tingsrätten att det är ställt utom rimligt tvivel att det är 17-åringen som ligger bakom våldtäktsförsöket. Han döms till ungdomstjänst i 150 timmar. Han ska också betala 151 000 kronor till kvinnan i skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.