Foto: Helene Bengtsson/ Mediabasen

19-åring döms för kompisens död

Uppdaterad
Publicerad

Det var i augusti 2016 som den då 18-årige mannen körde en bil i hög hastighet strax söder om Strövelstorp. Enligt flera vittnen körde bilen i över 150 kilometer i timmen på 70-vägen. I passagerarsätet satt en 16-årig flicka.

Föraren tappade kontrollen över bilen och körde in i flera träd. Rädningstjänsten fick klippa ut de två ur den totalförstörda bilen och de fördes allvarligt skadade till sjukhus. Flickan dog av sina skador.

Den 19-årige mannen åtalades för vållande till annans död och för grov vårdslöshet i trafik. Mannen nekade till brott men i målet fanns vittnen som berättade att flickan ska ha skickat en bild på hastighetsmätaren för att visa hur fort de körde.

Döms för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död

Helsingborgs tingsrätt dömde på fredagen 19-åringen till ett års fängelse för vårdslöshet i trafik och för att ha orsakat sin 16-åriga väns död. Maxstraffet är två års fängelse men mannens unga ålder och hans allvarliga skador sågs av rätten som förmildrande omständigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.