Två företag har dömts till 200 000 kronor var för arbetsmiljöbrott. Det är långt under kammaråklagare Jan Olins yrkande och nu överklagar han domen. Foto: SVT/Polisens förundersökning

Byggjobbare föll sex meter – nu överklagas domen

Publicerad

En ung man föll nära sex meter under ett byggarbete och fick men för livet. Två företag dömdes – men fick för lindrigt straff, anser kammaråklagare Jan Olin som nu överklagat domen till hovrätten.

Olyckan inträffade 2019 i närheten av Helsingborg. Den 30-åriga byggnadsarbetaren fick arbeta i en hemmagjord liftkorg som hissades sex meter upp i luften. Han föll ur korgen, skadades svårt och fick men för livet.

Kammaråklagare Jan Olin vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål väckte åtal för arbetsmiljöbrott och vållande till kroppsskada. Han yrkade på att de två företag som var inblandade skulle betala 750 000 kronor var i böter.

I början av december hölls rättegången vid Helsingborgs tingsrätt. Men domen innebar en sänkning av det yrkade beloppet till 200 000 kronor per företag.

”Oklart varför beloppet sänktes”

Nu har Jan Olin överklagat domen.

– Det var med viss förvåning jag tog del av domen, säger han.

I överklagandet till hovrätten skriver Jan Olin att det finns anledning att betvivla riktigheten av det slut som tingsrätten kommit fram till.

– Jag tycker att det är oklart varför beloppet sänktes så mycket.

Nekade till brott

De två företag som var inblandade i olyckan nekade under rättegången tilll att ha begått brott mot arbetsmiljölagen.

Men om även de tänker överklaga domen är oklart – SVT har inte lyckats få kontakt med deras advokater.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer