Foto: Arkiv

21,5 miljoner till Skåne för att förbättra elevhälsan

Uppdaterad
Publicerad

Pengarna som delas ut ska gå till att anställa eller ge uppdrag åt läkare, kuratorer och sköterskor som ska jobba i skolan för att förbättra elevhälsan.

– Vi ser allt fler unga som mår dåligt. Det blir ett hinder för lärandet och skolgången. En bra elevhälsa ska vara tillgänglig för eleverna, och kan hjälpa lärarna att vara en motor i arbetet för trygghet och studiero på skolan. Därför är de här pengarna viktiga, skriver utbildningsminister Gustav Fridolin i ett pressmeddelande.

Det är Skolverket som har fördelat statsbidraget. I Skåne får kommuner som har ansökt om pengar dela på 21,5 miljoner kronor. Sammanlagt delas 284 miljoner ut till kommuner i Sverige för att förstärka personalstyrkan.

Svårt att rekrytera personal

Klippan kommun är en av de kommuner i Skåne som får mest pengar, cirka 2,4 miljoner.

– Det är ett glädjande besked, säger Mattias Säflund som är tillförordnad skolchef i kommunen.

Han säger att det märks även i Klippan att allt fler unga mår dåligt, blir hemmasittare och missar skolan.

– Den här satsningen är viktig. Vi vill undvika att elever faller längre än de behöver.

Behovet av mer personal inom elevhälsan i kommunen är stort, säger han. Samtidigt gör inte det ökade tillskottet det lättare att rekrytera personal inom ett område som alla kommuner har svårt att rekrytera inom. Men det ger större resurser.

– Vi ska lyckas rekrytera fler personal. Det kan ta tid, men jag tror att vi ska lösa det, säger Mattias Säflund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.