Foto: Fredrik Sandberg/TT

21-åring knivhotade man inför hans barn – döms till fängelse

Publicerad

För att driva in en påhittad skuld på 50 000 kronor sökte 21-åringen tillsammans med andra män upp småbarnspappan och hotade honom med kniv inför hans barn. Döttrarna, som var sex och fyra år gamla, ska ha blivit traumatiserade av händelsen. Nu döms 21-åringen till fängelse.

21-åringen och brottsoffret, som enligt egen utsago har ett kriminellt förflutet, hade varit bekanta sedan några år tillbaka men inte träffats på en tid när de plötsligt sprang in i varandra av en slump tidigt i höstas i Landskrona.

Kort därpå ska 21-åringen ha sökt upp brottsoffret, anklagat den andre mannen för att ha pratat skit om honom och krävt 50 000 kronor i ”vänskapsbot”. Om brottsoffret inte betalade skulle han förlora ett finger – eller så skulle hans barn aldrig få se honom igen.

Dök upp i bostaden

När en månad gått dök 21-åringen plötsligt upp tillsammans med andra män i en bostad där brottsoffret befann sig ensam med sina två döttrar.

Inför de skräckslagna barnen ska han sedan ha sagt att hade för avsikt att döda den andra mannen och hotat honom med en kniv från hushållet.

När polisen kom till platsen ungefär en kvart senare gömde sig den ena flickan under ett täckte och var mycket ledsen och rädd. Enligt ett vittne ska barnen ha mått mycket dåligt och fått bearbeta händelsen hos en traumaexpert efteråt.

Barnets vittnesmål hjälpte

Nu döms 21-åringen till ett och ett halvt års fängelse för grov utpressning.

21-åringen har förnekat brott och menat att han visserligen var på platsen för att driva in en skuld, men påstått att det var en legitim skuld eftersom han lånat ut pengar till brottsoffret vid ett tidigare tillfälle. Att han skulle ha hanterat någon kniv menar han inte stämmer.

Men tingsrätten väljer att istället tro på den äldsta dotterns vittnesmål trots hennes unga ålder. Hon har, enligt tingsrätten, berättat om händelsen på ett sätt som tyder på att den är självupplevd. Tingsrätten bedömer det som en försvårande omständighet att hoten skett inför så små barn, därför bedöms brottet som grovt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer