26-åringen: ”Jag visste inte vem Akilov var”

Publicerad

Den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov tog kontakt med 26-åringen i Örkelljunga via sociala medier. I dag berättar 26-åringen om bakgrunden till gripandet i Kvällsposten.

Enligt 26-åringens berättelse ska Akilov ha lajkat två av hans bilder på Facebook, den ena på en en katt, den andra på honom själv. Han ska sedan ha sökt kontakt via uppgifter i profilen.

– Han bad mig om pengar till mat och sa att han var fattig, säger 26-åringen till Kvällsposten. Jag svarade: ”Mannen, jag har själv inga pengar”.

Det var i söndags som ett stort polispådrag slog till mot mannens boende i Örkelljunga. 26-åringen greps och fördes till Stockholm för förhör, misstänkt för inblandning i terrordådet på Drottninggatan.

På Kronobergshäktet förhördes han under två dagar. Han hade läst om terrordådet men hade ingen aninbg om att det var hans kontakt från nätet som var den misstänkte gärningsmannen.

– Jag visste inte det förrän poliserna berättade, säger han till Kvällsposten.

Efter två dagar släpptes 26-åringen och förklarades fri från alla misstankar. Han har nu flyttats från Örkelljunga till ett boende på boende på annan plats i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.