Foto: TT

Miljonregn till skånska projekt för att rena vatten

Publicerad

Naturvårdsverket delar ut totalt 85 miljoner till projekt för att rena avloppsvatten från läkemedelsrester. Huvuddelen av pengarna går till projekt i Skåne – och NSVA är en av vinnarna med tre projekt.

– Investeringsbidraget, som vi fick, på sex miljoner kronor skall användas till att bygga reningsanläggning för läkemedelsrester och mikroföroreningar. Detta är riktigt spännande och blir ekonomiskt möjligt just för att vi arbetar med källsorterat avlopp och att en relativt hög bidragsnivå kommer från Naturvårdsverket, berättar Hamse Kjerstadius, utvecklingsingenjör på NSVA.

Hamse Kjerstadius, utvecklingsingenjör på NSVA Foto: Arkivbild: Felicia Frithiof

Det speciella med avloppssystemet i nya stadsdelen Oceanhamnen i Helsingborg är att det är källsorterat, det vill säga toavatten är separerat ifrån resterande hushållsavlopp.

Detta ger många fördelar men den som tänker på just läkemedel är det just toavatten som innehåller de mesta av läkemedelsresterna. Samtidigt är det relativt lite läkemedel som spolas ned i andra avlopp i huset.

Hitta framtidssäkert system

– Att rena läkemedel är energikrävande eftersom många av molekylerna är mycket svåra att bryta ned. Därför krävs det energikrävande metoder att bryta ned läkemedel vid reningsverk. Den man oftast använder är ozonering, vilket är bra för ozon är ett mycket kraftfullt oxidationsmedel och det är detta vi ska experimentera med. Vi försöker hitta ett system som är framtidssäkert, berättar Hamse Kjerstadius.

De andra två bidragen var till förprojekteringsmedel för att utreda hur läkemedelsrening kan byggas in på NSVA:s största reningsverk – Lundåkraverket i Landskrona samt Öresundverket i Helsingborg.

De två projekten fick strax över 1 miljon vardera beviljat bidrag vilket motsvarar 90 procent av utredningskostnaden, resterande 10 procent står NSVA för i form av arbetstimmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.