Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arrangörerna av Kullamannen försöker hitta lösningar på hur tävlingsloppet ska kunna genomföras i höst, trots rådande restriktioner på 50 personer. Foto: SVT/Arkiv

Årets Kullamannen i fara – 50-gränsen sätter käppar i hjulet

Uppdaterad
Publicerad

Trots att startsignalen för tävlingsloppet Kullamannen går om drygt en månad är det fortfarande osäkert om och hur loppet kommer att genomföras. Tävlingsplatsen, Kullaberg, har myllrat av folk hela sommaren. Ändå kan regeringens riktlinjer hindra fler än 50 personer att delta i loppet.

I slutet av oktober är planen att årets upplaga av Kullamannen ska gå av stapeln i nordvästra Skåne, och arrangörerna har förberett sig för ett annorlunda år.

– Vi har skalat av allt vi bara kan – vi har minskat antalet deltagare, vi har små startgrupper, ingen publik och vi har delat upp loppet på två helger, säger Per Sjögren, en av Kullamannens arrangörer.

Trots coronaanpassningarna är det ännu osäkert om och hur loppet kommer att genomföras.

- Vi tror att det finns en chans att vi kan pussla till det, men om vi inte kan det så får vi ställa in, säger Per Sjögren.

”Det känns orättvist”

Kullamannen 2020 hade inledningsvis 2200 anmälningar, men flera av dem har blivit uppskjutna till nästa år. Inför årets Kullamannen är det ungefär 750 tävlande anmälda per helg, vilket går stick i stäv med regeringens 50 personers regel vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster. Samtidigt slog Kullaberg besöksrekord i somras och naturvårdsförvaltningen vittnade om en ”kaotisk situation”.

– Kullaberg har dragit 287 000 besökare under året, det är ett par tusen besökare på Väla varje dag. Men vi får bara vara 50 på en bana som är 180 kilometer lång. Det känns i högsta grad orättvist, säger Per Sjögren.

I början av oktober ska arrangörerna ge besked till de tävlande om hur det blir med årets lopp. Hittills har förhoppningen legat i att regeringen eventuellt ska ändra riktlinjerna för antalet personer vid tillställningar och sammankomster, vilket Folkhälsomyndigheten har föreslagit ska höjas till 500 personer.

– Jag tror det är viktigt för hela Idrottssverige att vi får loss 500 personers gränsen, säger Per Sjögren.

Under torsdagen kungjorde dock statsminister Stefan Löfven att 50 personers gränsen kvarstår, vilket försämrar möjligheterna att kunna genomföra Kullamannen 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet