900 barn utan skolmat i Örkelljunga: All kökspersonal i karantän

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen tvingades ansvarig chef för skolverksamheten i Örkelljunga be föräldrar och vårdanshavare till 900 elever att med kort varsel ta med matsäck till skolan. Anledningen är att all personal i det stora skolköket Gyllet antingen har covid eller sitter i karantän.

– Det känns tråkigt att vi har så många sjuka att vi måste tvingas stänga skolrestaurangen Gyllet, konstaterar Kristian Lindgren som är utbildningschef.

Som det ser ut nu är alla som jobbar i köket sjuka eller i huskarantän.

I klippet ovan kan du se hur lunchen på en låg- och mellanstadieskola i Åsljunga såg ut på måndagen.

Hoppas på hjälp från näringslivet

Åtminstone måndag och tisdag kommer barnen att behöva ta med sig matsäck. Förutom alla som äter på Gyllet berör situationen även von Reisers skola samt skolan i Eket.

– På onsdag hoppas vi kunna tillaga kall lunch med hjälp av att ta in vikarier från lokala restauranger, jag ska precis sätta mig och börja ringa runt. Vi behöver utbildad kökspersonal, konstaterar Kristian Lindgren.

Han säger att han hittills fått positiv respons från föräldrar och från det lokala näringslivet.

Prioriterar äldreomsorg och förskola

Vad händer för de barn som inte fått med sig matsäck av någon anledning?

– De kommer att få mat från oss, man kan anmäla om man inte har möjlighet att ordna matsäck.

Föräldrar kommer även kunna ansöka om ekonomisk ersättning i efterhand.

– Vi tvingas just nu prioritera att äldre ska få mat och förskolan, de två kök som lagar mat åt dessa grupper lyckas vi hålla öppna, säger Kristian Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.