En man har häktats vid Helsingborgs tingsrätt misstänkt för grovt egenmäktigt förfarande av barn. Foto: SVT/Markus Hjortsman

Flicka bortförd från Sverige – pappan misstänks för brott

Uppdaterad
Publicerad

För drygt fyra år sedan fördes en flicka hemmahörande i nordvästra Skåne bort från Sverige. Nu häktas pappan i sin utevaro misstänkt för grovt egenmäktigt förfarande av barn.

Pappan och dottern tros befinna sig i Tunisien och under tiden som flickan har varit bortförd har mamman fått ensam vårdad av flickan. Hon har också fått prata med flickan ett fåtal gånger.

 – Vi vet inte om barnet har tagit skada i dagsläget, hon har bara haft väldigt sporadisk kontakt med mamman under dessa år, säger kammaråklagare Karin M Nilsson.

Vill efterlysa henne internationellt

Nu vill därför åklagare och polis ta nästa steg i utredningen och gör en internationell efterlysning. I övrigt är åklagaren förtegen.

– Vi jobbar aktivt med utredningen och polisen har fått nya direktiv om åtgärder, men vad det gäller råder det förundersökningssekretess över, säger Karin M Nilsson.

Inget utlämningsavtal

Tunisien har inte skrivit på 1980-års Haagkonvention om internationellt bortförande av barn och därför finns det inget avtal länderna emellan.

– Den gäller inte mellan Tunisien och Sverige. Generellt sätt är det är svårare att återföra barn från Tunisien jämfört med vissa andra länder, säger Karin M Nilsson.

Trots det är den internationella efterlysningen nästa steg i utredningen.

– Att häktningen har begärts för att efterlysa honom internationellt är ingen hemlighet, säger Karin M Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer