Åklagaren Magnus Larsson Foto: Johanna O Jönsson

Åklagaren: ”De är medvetna om att de inte är straffmyndiga”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren Magnus Larsson utreder två personrån som 12-åringar misstänks ligga bakom. Han har de senaste åren märkt ett förändrat beteende hos många unga brottslingar.
– Jag möter ungdomar som är förhärdat kriminella i sitt beteende.

Åklagaren Magnus Larsson utreder två personrån som tre 12-åringar misstänks ligga bakom.

En åklagare kopplas in när barn begår brott som vanligtvis ger mer än ett års fängelse. Däremot kan åklagaren inte väcka åtal mot icke straffmyndiga barn. Materialet lämnas i stället över till socialtjänsten.

– Jag gör en utredning för att reda ut vem eller vilka som gjort vad och om det är brottsligt. De här barnen är ännu inte straffmyndiga, men det här ger socialtjänsten ett underlag att jobba vidare med.

”Medvetna om att de inte är straffmyndiga”

Magnus Larsson, liksom polisen och socialtjänsten, säger att brottsligheten krypit längre ner i åldrarna. Magnus Larsson ser även ett förändrat beteende hos de unga han möter.

– Det har skett en förändring de senaste tre-fyra åren. Det har alltid funnits ungdomar som då och då dykt upp för grov brottslighet, men i dag kan jag möta ungdomar som är förhärdat kriminella i sitt beteende långt innan de fyller 25 år.

– De har en vokabulär och beteende som bara grovt kriminella hade tidigare. De nämner inga namn i utredningar och de är väl medvetna om att de inte är straffmyndiga. Det säger de redan till polisen när de grips, säger Magnus Larsson.

Aldrig mött så kriminellt belastade barn

Vad förändringen beror på har varken socialtjänsten, polisen eller åklagaren något svar på.

– Det är en lång rad faktorer som spelar in, säger Magnus Larsson.

Områdespolisen Björn Holmberg har inte tidigare mött så här brottsaktiva 12-åringar.

– När något går riktigt fel är det ofta en kombination av orsaker. Våra samhällssystem är ganska belastade. Det finns inte så många hem där sådana här barn kan placeras. De platserna är upptagna av andra barn, säger Björn Holmberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.