Foto: Björn Lindgren/TT

68-åringens straff för lågt menar åklagare

Uppdaterad
Publicerad

Nu har även åklagaren överklagat domen i Vallåkra-fallet. De accepterar att tingsrätten bedömer gärningen som dråp men anser att 68-åringen fått för stor straffrabatt.

Åklagarsidan meddelade för en dryg vecka sedan de skulle överklaga Vallåkra-domen, som innebar att 68-åringen som sköt två unga bröder till döds dömdes för dråp till fyra års fängelse. Nu har handlingarna lämnats in till tingsrätten.

Åklagarna yrkar på att hovrätten ska döma 68-åringen till ett längre fängelsestraff. De accepterar tingsrättens bedömning att rubricera gärningen som dråp, men delar inte rättens bedömning om straffvärdet.

Dödsskjutningen i Vallåkra

Håller med om att det var nödvärn

”Vid bestämmandet av fängelsestraffets längd har det emellertid tagits stor hänsyn till att mannen frivilligt har ringt polisen och medverkat i den fortsatta utredningen samt till hans höga ålder. Därför har minimistraffet för dråp, som är sex år, underskridits”, skrev domaren Karoline Fridolf i ett pressmeddelande när domen föll.

Åklagarnas anser att det sammanlagda maximala straffvärdet för de dödande skotten är högre än de 10 år som tingsrätten angett, men delar uppfattningen att 68-åringen befunnit sig i en nödvärnssituation och att både det och hans ålder i viss mån ska beaktas när straffvärdet bestäms.

Berättade inte att han skjutit

Men någon strafflindring för 68-åringens medverkan i utredningen är inte motiverat, menar åklagarna som för fram flera argument:

– 68-åringen berättade inte att han skjutit två personer när han ringde SOS och polisen.

– Nio förhör hålls med 68-åringen, men vid upprepade tillfällen förklarar han att han av hälsoskäl inte vill medverka.

– 68-åringen avböjer att skriftligen besvara polisen frågor  och besvarar flera frågor med tystnad. Han medverkar inte heller vid rekonstruktionen av händelsen under förundersökningen eller vid rättens syn på platsen.

68-åringen har redan överklagat

I tingsrätten yrkade åklagarsidan på 15 års fängelse för mord, men i överklagandet preciserar de ingen strafftid. Men de understryker att ”restriktivitet ska iakttas med att underskrida den aktuella straffskalan”.

Även 68-åringens försvarare har överklagat domen, de menar att han handlat i nödvärn och ska frias.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Vallåkra

Mer i ämnet