Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Polishussprängningen i Helsingborg: Här är åklagarens bevis i rättegången

Uppdaterad
Publicerad

En angivare, ett flyktfordon och rester av sprängmedel på kläder. Det är några av bevisen rätten har att ta ställning till när rättegången nu startar – drygt fyra år efter sprängningen av entrén till polishuset i Helsingborg.

När sprängningen vid polishuset i Helsingborg inträffade befann sig nattpersonal samt personer i arresten i byggnaden och totalt befann sig 120 personer i eller i närheten av polishuset.

Ingen skadades men explosionen orsakade stora materiella skador på polishuset och krossade fönster på byggnaden mittemot.

Detonation vid polishus

Nu har tre män åtalats för sprängningen och på fredagen inleddes rättegången vid Helsingborgs tingsrätt.

Kända kriminella

Samtliga män har starka kopplingar till Helsingborgs kriminella värld som livnär sig på narkotikahandel. Två av dem avtjänar redan långa fängelsestraff, den tredje sitter häktad sedan januari i år.

Utredningen om vem som utförde bombdådet som är riktat direkt mot polismyndigheten har tagit mer än fyra år att färdigställa.

Hör i klippet vilka bevis åklagaren har mot de tre män som står misstänkta för dådet mot sitt nekande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Detonation vid polishus

Mer i ämnet