Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Thomas Elofsson, chefsåklagare i Helsingborg. Foto: SVT

Åklagarna larmar – riskerar att bli flaskhals i rättssystemet

Publicerad

Åklagarmyndigheten larmar om att de riskerar att bli ett hinder i rättsprocessen om de inte får fler resurser. Situation liknar den i andra delar av rättssystemet. I Helsingborg har man numera svårt att behålla åklagare.

Det är inte bara Kriminalvården som är i ett kritiskt läge. Satsningen på polisen har inneburit en snabbt växande mängd ärenden för Åklagarmyndigheten som nu kräver mer personal och resurser.

– Det innebär ju att vi inte räcker till för det uppdrag vi har. Som en central aktör i rättsväsendet och för att inte vi ska bli en flaskhals så gäller det att vi också kan möta behovet, säger Thomas Elofsson, chefsåklagare i Helsingborg.

Åklagare säger upp sig

I Helsingborg har åklagare bytt jobb eller arbetsuppgifter för att slippa hantera den snabbt växande arbetsbelastningen som jobbet innebär.

– Att säga upp sig har gått från att vara något man förr pratade om snarare än gjorde, så är det inte nu. Det finns inga andrum i arbetet längre, det är utmattande.

Ser en förändrad brottslighet

Situationen är densamma över hela landet. Åklagarmyndigheten säger att fall även blivit mer komplexa och omfattande. I Helsingborg är det inte ovanligt med ärenden med internationella kopplingar, vilka är tidskrävande att utreda.

– Det är en förändring som accelererat de senaste åren, en mer organiserad men också internationell brottslighet, säger Thomas Elofsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i rättsväsendet

Mer i ämnet