Pappan till den kvinna som mot sin vilja tvingats gifta sig med en man i Afghanistan döms till fyra års fängelse för bland annat äktenskapstvång. Foto: SVT

Fyra års fängelse för påtvingat äktenskap

Uppdaterad
Publicerad

Pappan till den kvinna som mot sin vilja tvingats gifta sig med en man i Afghanistan döms till fyra års fängelse för bland annat äktenskapstvång.

Pappan till en ung kvinna från Landskrona som stått åtalad för att ha försökt gifta bort sin dotter mot hennes vilja döms till fyra års fängelse. Åklagaren yrkade på att han skulle dömas till fem års fängelse.

Rätten menar att pappan – som nekar till alla brott – har utnyttjat den faktum att hans dotter i tjugoårsåldern varit i en utsatt situation när hon var i Afghanistan, och det var där han tvingade henne att gifta sig mot hennes vilja. Tingsrätten anser att brottsligheten är hedersrelaterad och att det är försvårande i sammanhanget.

Brottet äktenskapstvång

God vän döms också

Pappans gode vän döms till tre års fängelse för att ha varit delaktig. Båda ska betala skadestånd till mannens dotter och till hennes pojkvän. Pappan döms också för att tillsammans med vännen ha begått en rad allvarliga brott mot dotterns pojkvän i Sverige. Bland annat döms de två för rån, olaga frihetsberövande och sexuellt ofredande. Men där begick också de åtalade ett stort misstag, som kom att vändas mot dem under rättegången.

– Gärningsmännen har, oklokt nog, filmat en del av det här, säger rådman vid Lunds tingsrätt, Lars Lindblad.

Fatima Brobeck Khan är dotterns och pojkvännens målsägandebiträde:

– Vi är mycket nöjda med att tingsrätten kommit fram till att motivet varit att återupprätta familjens heder, däremot anser vi inte – mina klienter och jag – att rätten dömt till ett tillräckligt långt fängelsestraff.

”Kommer överklaga”

– Vi är förvånade över tingsrättens bedömning och kommer att överklaga. Det rör sig om uppgifter som står mot uppgifter och vi anser inte att stödbevisningen är så övertygande att det räcker för en fällande dom, säger mannens advokat Johan Sjöström.

Bor på skyddad ort

– Det är jätteviktigt att även de som begår de här brotten får signaler om att sådant här inte är accepterat i Sverige 2016, säger Fatima Brobeck Khan, som berättar att hennes klienter är lättade:

– De har fått upprättelse, men har också en känsla av att det här inte är över än. Det finns fortfarande en hotbild mot dem.

Dottern och pojkvännen lever nu på skyddad ort med skyddad identitet.

Även kvinnans bror var åtalad för att ha varit delaktig i brotten mot pojkvännen. Tingsrätten friar brodern, delvis eftersom han blev tvingad av sin far att delta.

Unikt fall

Fallet i Lunds tingsrätt är unikt – det är första gången tvångsäktenskap prövas i en svensk domstol. Bakgrunden till åtalet är bland annat en relation som den bortgifta kvinnan haft med en man i Sverige.

– Deras relation var inte önskvärd. Och kvinnan har inte rättat sig efter vad familjen tycker, utan har fortsatt relationen efter att hon blivit bortgift, sade kammaråklagare Ulrika Ekvall i samband med att åtalet väcktes.

Flera allvarliga brott

Totalt åtalades tre män för olika typer av brott, till exempel äktenskapstvång, sexuellt ofredande och olaga frihetsberövande. Enligt åtalet utsattes mannen, som kvinnan hade en relation med i Sverige, för flera allvarliga brott. Pappans kamrat döms till tre års fängelse för bland annat olaga frihetsberövande och sexuellt ofredande. Den åtalade sonen går däremot helt fri.

Fakta: Äktenskapstvång

  • Skyddet mot tvångsäktenskap och barnäktenskap skärptes 1 juli 2014.
  • Två nya brott infördes i brottsbalken: äktenskapstvång och vilseledande tvångsäktenskapsresa.
  • Att tvinga någon till äktenskap var redan straffbart, rubricerat som olaga tvång.
  • Genom den nya lagen blev fler handlingar straffbara.
  • Straffet för äktenskapstvång är fängelse i upp till fyra år.
  • Den som lurar någon att resa utomlands för att giftas bort under tvång kan dömas till fängelse i två år.

Källa: Regeringskansliet, TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brottet äktenskapstvång

Mer i ämnet