Foto: TT

Akut brist på vårdplatser på lasarettet i sommar

Publicerad

I höstas hotades Helsingborgs lasarett med miljonvite på grund av överbeläggning på akuten. Situationen har förbättrats, men nu väntar ändå en besvärlig sommar med fortsatt brist på vårdplatser.

Förra sommaren rådde stor brist på vårdplatser på lasarettet. Upp till 30 patienter fick ligga kvar på akutmottagningen, trots att de var färdigbehandlade där och skulle till en avdelning.

I höstas hotade Inspektionen för vård och omsorg med miljonvite om inte förhållandena på akuten förbättrades. Patientsäkerheten var hotad, ansåg Ivo.

Idag har trycket lättat betydligt och överbeläggningarna har minskat kraftigt, enligt sjukhuschef Harald Roos. Och Ivo har meddelat att man tillsvidare släpper greppet om sjukhuset.

– Nu har vi ett tak på max tio personer på akuten och det håller vi, säger Harald Roos.

Brist på sjuksköterskor

Men ändå väntar en tuff sommar på lasarettet.

– Det ser kärvt ut. Vi saknar mellan 15 och 20 vårdplatser och det beror på att vi inte har lyckats få tillräckligt många sjuksköterskor i tjänst.

Mest utsatta är medicinavdelningarna, men situationen är besvärlig på alla vårdavdelningar.

Lasarettsledningen har erbjudit sjuksköterskorna en extra sommarersättning på 160 kronor mer i timmen för att skjuta på sina semestrar. Några har nappat, men inte tillräckligt många.

Nu måste ytterligare åtgärder till. Men en sak är klar – fler övernattningar på akuten är inte lösningen.

– Sjukhusets alla enheter har ett nära samarbete och vi har också ett fördjupat samarbete med andra sjukhus i Skåne för att kunna flytta patienter dit, säger Harald Roos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.