Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Helsingborgs lasarett öppnar en ny avdelning för att kunna vårda fler covidpatienter – hör verksamhetschefen Håkan Kerrén berätta mer här. Foto: SVT/Stina Sandström

Akutvårdschefen om coronaläget: ”En skör tråd vi är på”

Publicerad

Antalet coronapatienter har minskat något på Helsingborgs lasarett de senaste dagarna. Men läget är osäkert och oron för en tredje våg gör att annan vård fortfarande får stå tillbaka.

På fredagen vårdades 29 personer för covid-19 på Helsingborgs lasarett, varav sex stycken på intensivvårdsavdelning.

Även om antalet coronapatienter minskat har sjukhuset fortsatt en hög beredskap för att snabbt kunna ställa om. Detta på grund av oron för en tredje våg.

– Det är en skör tråd vi är på just nu. Vi ligger på en platå som kan förändras ganska fort både uppåt och nedåt, säger Håkan Kerrén, akutvårdschef Helsingborgs lasarett.

I klippet ovan kan du höra akutvårdschefen Håken Kerrén berätta mer om coronaläget på lasarettet.

Osäkert läge

Just nu finns det tre covidavdelningar och en intensivvårdsavdelning för covidsjuka på Helsingborgs lasarett. Men det osäkra läget gör att sjukhuset inte kan återställa verksamheten så mycket som akutvårschefen Håkan Kerrén hade velat.

– Orosmomenten är att vi får en tredje våg som blir kraftfull. Vi måste försöka ta igen mycket av den vården som har fått anstå nu under lång tid för sedan kommer sommaren med semestrar och så vidare, säger han.

Totalt sett i Skåne har antalet coronasmittade minskat men samtidigt ökar smittspridningen i flera nordvästskånska kommuner, exempelvis i Åstorp, Örkelljunga, Klippan och Bjuv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet