Ovanlig syn – en albatross i Skåne. Foto: David Erterius

Här flyger albatrossen i Skälderviken

Uppdaterad
Publicerad

En svartbrynad albatross flyger just nu mellan olika platser i Skälderviken i nordvästra Skåne. Fågeln som vanligen lever på södra halvklotet observerades redan på tisdagen i Bohuslän.

– Den håller till i Skälderviken och flyger fram och tillbaka och folk står och tittar på den, säger David Erterius, som lyckades filma fågeln vid Ramsjöstrand.

David Erterius är professionell fågelskådare och fick larm om albatrossen redan igår när den siktades i Grosshamn på Ramsvikslandet i Bohuslän. På onsdagsmorgonen hade en annan fågelskådare skymtat albatrossen även på Kullaberg.

– Man får utgå ifrån att det är samma individ, de är så ovanliga.

Den svartbrynade albatrossen lever vanligen på öppet hav i subantarktiska farvatten och tar sig bara in till land i häckningstider. Fågeln räknas som en medelstor albatross med ett vingspann på 200-235 centimeter, ungefär som en knölsvan.

Arten har tidigare observerats vid tre tillfällen i Sverige: vid Hovs hallar, i Laholmsbukten och söder om Måseskär i Bohuslän.

”Stor uppståndelse när den dyker upp”

– Det är väldigt ovanligt att den tar sig upp till norra halvklotet. Den måste ha förflugit sig rejält, säger David Erterius.

– Den har observerats ett fåtal gånger i Storbritannien också och det blir alltid väldigt stor uppståndelse när den dyker upp.

Han tror inte att det kommer vara några problem för fågeln att klara sig.

– Den kan nog klara sig ganska bra. Albatrossen lever ju på olika typer av fisk, och bläckfisk är vanligt att de äter. De attraheras av fiskefartyg och hittar lite allt möjligt, berättar David Erterius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.