Mannen döms för grov misshandel till fängelse i två år. Foto: Jan Emanuelsson

Äldre man anföll granne med kniv – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En 78-årig helsingborgare spelade hög musik med rasistiska texter – med högtalaren vänd mot sina nyinflyttade grannar. En sommarkväll förra året eskalerade konflikten. Den äldre mannen anföll pappan i grannfamiljen med kniv.

Händelsen utspelade sig i ett bostadsområde strax utanför Helsingborg den 10 juni förra året.

Den nyinflyttade yngre grannen hade nyligen renoverat och flyttat in i ett hus med sin familj. Men mellan honom och 78-åringen i huset bredvid var stämningen spänd.

Spelade främlingsfientlig musik

I förhör har familjen berättat hur den äldre grannen brukade spela hög musik – ibland med rasistiska texter – med högtalarna riktade mot den nyinflyttade familjen. Den äldre mannen lät även en motorcykel utan ljuddämpare stå och gå vid tomtgränsen.

Enligt den dömde mannen var det ett sätt för honom att ge igen för att pappan i grannfamiljen renoverat och stört honom.

En kväll juni förra året bad den nyinflyttade mannen sin granne att sänka ljudet.

En ordväxling uppstod. Den äldre plockade fram en kniv och fällde rasistiska kommentarer mot sin nya granne, enligt flera vittnen. Det var när den yngre mannen vände sig om för att gå därifrån som han attackerades bakifrån – med ett knivstick i sidan.

Han fördes till sjukhus med allvarliga, men inte livshotande skador.

Hävdar nödvärn

Den äldre mannen hävdar att han använde kniven i nödvärn, men tingsrätten menar att det är klarlagt att brottsoffret inte utsatt den äldre för något brottsligt.

78-åringen, som försvarats av Leif Silbersky, döms för grov misshandel till fängelse i två år. Han ska även betala ett skadestånd till brottsoffret på närmare 60 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.