Trots coronapandemin står politikerna kvar vid målet att minska antalet personer som lever med försörjningsstöd. Foto: TT/SVT

Allt fler i Helsingborg tvingas leva på försörjningsstöd

Publicerad

I januari hade 3211 personer i Helsingborg så dålig ekonomi att de inte kunde försörja sig själva. Det är en ökning med 336 personer på tre år och situationen antas bli ännu värre under åren som kommer.

– Jag skulle säga att det här är en av de absolut viktigaste frågorna, kanske rent av en ödesfråga för staden och vårt gemensamma samhälle, säger Richard Lundberg (M) som är ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

På tre år har kostnaden för försörjningsstödet ökat med 37 miljoner kronor (2019 jämfört med 2017) i takt med att allt fler får försörjningsttöd.

– Det är klart vi ser med oro på de siffrorna, säger Richard Lundberg.

Unga och nyanlända drabbas värst

För kommunen innebär varje individ som lever på försörjningsstöd en kostnad i form av själva bidraget men även en utebliven skatteinkomst.

Historiskt sett är det unga och utrikesfödda som drabbas värst av arbetslöshet i lågkonjunktur.

Och situationen ser enligt arbetsmarknadsförvaltningen ut att bli värre på grund av den förväntade lågkonjunkturen som drivs på av pandemin även om det är svårt att göra exakta prognoser i dagsläget. Redan nu ökar arbetslösheten i Helsingborg jämfört med i fjol och det gör att de helsingborgare som redan lever på försörjningsstöd får det tuffare att hävda sig i konkurrensen på arbetsmarknaden.

Trots det har politikerna som mål att minska antalet personer som lever med försörjningsstöd, hör mer om det i klippet ovan.

Kostnader och antal individer som lever på försörjningsstöd i Helsingborg

Kostnad försörjningsstöd

2019: 269 miljoner

2018: 243 miljoner

2017: 232 miljoner

Antal individer med försörjningsstöd (i januari)

2020: 3 211

2019: 2 903

2018: 2 875

Politiskt mål: begränsa antalet individer till 3000 år 2021.

Källa: Arbetsmarknadsförvaltningen, Helsingborgs stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.