I helgen är det sjätte året i rad som Per i Viken-cupen anordnas på Höganäs sportcenter. Foto: Leonora Toplica

Intresset för futsal växer i Skåne – stor turnering i Höganäs

Publicerad

Under lördag och söndag ordnas den årliga futsalcupen Per i Viken, på Höganäs sportcenter. Vikens IK arrangerar cupen och i år är det fler lag som ska delta än tidigare år.

I helgen är det sjätte året i rad som Per i Viken-cupen anordnas på Höganäs sportcenter. Den riktar sig till pojkar från sju till 13 år och totalt kommer det vara cirka 1000 spelare som deltar. Man förväntar att det kommer ett par tusen besökare och då främst anhöriga.

– Vi siktar på att det ska vara en fin upplevelse att vara med i vår cup, säger arrangören, Peter Kalén.

”Vill inte konkurrera med tjejer”

Alla lag har möjlighet att delta i cupen, men det är bara lag från Skåne och ett lag från Halland som deltar i år.

– Vi har bara pojkar i vår cup och det är för att KDFF har en stor tjej-cup efter nyår och vi vill inte konkurrera med dem, utan vi kompletterar varandra, säger han.

Futsal växer i Skåne

– Från början hade vi 78 lag. Vi har spetsat vår spelschema, så nu har vi 96 lag igång totalt under helgen och det är så många som hallen rymmer. Antalet cuper som riktar sig till futsal ökar hela tiden, säger Peter Kalén.

Vad är skillnaden mellan futsal och fotboll?

– Futsal är en vidareutveckling av inomhusfotbollen. Man spelar fyra utespelare, man har inspark istället för inkast och det går mycket snabbare, säger Peter Kalén.

Joel Lindström, 11 år, ska vara med och spela i helgen för Viken IK.

– Jag har spelat fyra år i rad och det ska bli jättekul, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.