Foto: Julia Maric/SVT

Auktionsfirmas lokaler totalförstörda i brand

Uppdaterad
Publicerad

Det luktar starkt av brandrök på plats vid auktionsfirman i Ängelholm som totalförstörts i en brand under natten till måndag. Även en persiennfirma är rökskadad.

Det var ett stort räddningspådrag som pågick under nattens brand med insatsstyrkor från bland annat Ängelholm, Helsingborg, Bjuv Höganäs och Ljungbyhed.

Arbetet tog så lång tid att räddningstjänsten fick byta personal för att kunna upprätthålla arbetet med att släcka branden.

Brandkårerna var kvar till strax efter lunchtid för att hålla brandplatsen under uppsikt.

– Det har det brunnit en hel del. Det mesta är skadat och nästintill totalförstört, säger Håkan Lindhardt, styrkeledare för Vallåkra räddningskår.

Stora konsekvenser för butikerna

Ägaren till auktionsfirman är mycket uppriven av händelsen och vill inte intervjuas men konstaterar att inget i lokalen kommer gå att rädda. Lokalerna som brunnit fungerade bland annat som lager för begagnade möbler och inredningsdetaljer.

I samma byggnad som auktionsverket ligger en persiennbutik som också blev kraftigt rökskadad.

Butiksägaren Niklas Lindhe blev uppringd natten till måndagen av räddningstjänsten. De anställda butiken fick idag jobba i firmans andra butiker.

Niklas Lindhes persiennbutik blev kraftigt rökskadad i samband med branden. Foto: Julia Maric

– Den är rejält skadad och det ser ut som att vi inte kan vara där på ett tag. Vi inväntar hyresvärden för att höra vad de har att säga om lokalen om de ska renovera den och när det blir Vi vill gärna få igång butiken så fort som möjligt, säger han.

Kan ha startat med inbrott

Ägaren berättar att nattens händelser började med ett inbrottslarm och att två fönsterrutor var krossade när vaktbolaget kom till fastigheten. De kunde då konstatera att byggnaden brann.

Vad som orsakat branden är ännu oklart men polisen misstänker att branden är anlagd.

Händelsen är rubricerad som mordbrand och under måndagseftermiddagen fanns ingen misstänkt.

– Vi utgår från att branden är anlagd i samband med att någon har krossat fönsterrutorna. På tisdagen kommer vi att inleda den tekniska undersökningen för att se om den kan ge något, säger polisens utredningsledare Mattias Mohn.

Läs mer: Storbrand i Ängelholm släcktes först under morgonen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.