Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborgm, meddelade på torsdagen att han kommer att avgå efter mandatperiodens slut. Foto: Tomas Malmberg

Allt pekar på fortsatt borgerligt styre i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit oklart vilka som ska styra Helsingborg efter valet. Men med stor sannolikhet fortsätter den borgerliga alliansen – nu i minoritet.

På valnatten sa en triumferande Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens nuvarande ordförande:

– Det blir fortsatt borgerligt styre!

Alliansen fick 27 mandat till fullmäktige och blev största blocket. De röda partierna S och V fick 22 mandat. SD fick 13 och MP 3.

Samtal pågår inom alliansen

Men sedan bjöd Socialdemokraterna in de små borgerliga partierna till samtal och spekulationerna sköt fart. Kanske blir det en lokal mittenregering med KD, L, C och S – och kanske MP?

Men nu har samtalen avslutats och de borgerliga sluter leden.

– Det ser ut som om vi fortsätter styra, säger Peter Danielsson på tisdagen något mer försiktigt.

I dag pågår samtal inom alliansen om politiken de fyra kommande åren. Den 23 oktober presenteras deras regeringsförklaring. Det återstår att se om någon koalition kan stoppa dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.