Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är kul att de vill satsa på tjejerna” tycker tjejerna i F14 laget i Ängelholms FF. Hör mer i videon om den lokala idrottsprofilen för tjejer som startar nästa höst. Foto: Cecilia Jönsson Silfversparre/SVT

Ängelholms FF och Rögle BK vill satsa på tjejerna – startar lokal idrottsprofil på gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år står fotboll och ishockey på schemat för tjejer på den lokala idrottsprofilen som Ängelholms gymnasium kommer erbjuda. Det är ett samarbete mellan gymnasiet och Ängelholms FF och Rögle BK.

Ebba Starck och hennes kompisar spelar i Ängelholms FF:s lag F14 och ska börja i gymnasiet nästnästa år.

De tycker den lokala idrottsprofilen på gymnasiet verkar bra då den nationella idtrottsutbildningen som redan finns på gymnasiet endast erbjuder fyra platser för tjejer per år.

– Vi utökar med en kurs och den behöver undervisas av någon från oss i samarbete med en utbildad instruktör inom den sport tjejerna utövar, säger Susanne Åkesson rektor på Ängelholms gymnasium.

”Vi behöver lyfta tjejidrotten”

Kalle Hansson är ungdomsledare på Ängelholms FF och tycker att det är viktigt att satsa på tjejerna inom fotbollen.

– Tittar man på damfotboll eller hockey så har det inte funnits så länge, och vi måste komma ifatt herrarna. Detta gör saken mycket lättare med ett erbjudande att satsa på tjejerna, säger Kalle Hansson.

Varför är det så viktigt?

– Lika villkor. Varför ska herrarna ha det bättre än tjejerna? säger Kalle Hansson.

”Kul att de satsar på tjejerna”

Idrottsprofilen i skolan kommer att erbjuda ett pass på morgonen i veckan med i samarbete med Ängelholms FF och Rögle BK. Plats kan variera beroende på upplägg i kursen.

– Det är väldigt kul att de satsar på tjejerna, säger Ebba Starck som spelar yttermittfältare i ÄFF.

Hör om satsningen på tjejidrott i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.