Anna Jähnke, moderaternas kommunalråd i Helsingborg. Foto: Moderaterna

Anna Jähnke (M): Misstroendet mot försvarsministern kvarstår

Uppdaterad
Publicerad

Två ministrar fick avgå efter misstroendeförklaringarna mot tre ministrar efter IT-skandalen på Transportstyrelsen. Anna Jähnke, moderaternas kommunalråd i Helsingborg, understryker att misstroendet mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) kvarstår.

Det moderata kommunalrådet i Helsingborg, Anna Jähnke, ser positivt på att regeringen låter två av ministrarna gå. Samtidigt menar hon att flera frågetecken kvarstår kring Peter Hultqvists (S) agerande.

– Jag tycker att det har brustit i att han inte har informerat sin statsminister. Det tycker jag man gör om viktiga frågor, även om man inte har huvudansvar för just det området, säger hon.

Paralleller till lokala politiken

Hon är framför allt kritisk till att ministrarna har brustit i informationen till riksdag, opposition och varandra, och drar paralleller till den lokala politiken. Som arbetsmarknadsnämndens ordförande är det hon som ska se till att kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) får information om hennes frågor.

– Det är viktigt att kommunstyrelsens ordförande, som är min ledare, ska ha kännedom om viktiga saker. Den frågan tycker jag att man måste titta närmare på, säger Anna Jähnke (M).

Hon exemplifierar:

– Om vi skulle ha brustit i våra IT-system gällande våra försörjningsstöd då hade kommunstyrelsens ordförande fått reda på det direkt. Det är han som är ytterst ansvarig för staden och som måste få den informationen. Det handlar om människor som behöver ekonomiskt bistånd och de här uppgifterna är sekretessbelagda.

Vad gör ni själva för att förhindra att information läcker ut?

– Till exempel följer vi upp försörjningsstöd för att se till att rätt människa får rätt utbetalning, att sekretesslagarna följs, man gör stickprover och så vidare.

Vad kan ni göra för att förbättra IT-säkerheten i Helsingborg?

– Jag tror att det handlar om att hela tiden förbättra systemen. Tekniken går snabbt framåt och det gäller att alla kommuner hänger med i detta och förbereder sig för eventuella hot.

”Bra när vi har skåningar i regeringsställning”

Efter missförtroendeförklaringarna blev Heléne Fritzon (S) ny migrationsminister och Morgan Johansson (S) justitie- och inrikesminister. Det innebär att två politiker från Skåne blir ansvariga statsråd vid justitiedepartementet.

– Jag tycker alltid det är bra när vi har skåningar i regeringsställning. Då blir det en röst från Skåne och det är viktigt, för vi är en stark region som också måste kunna göra oss hörda i Stockholm, säger Anna Jähnke.

Hon hoppas att Heléne Fritzon (S), som har varit lokalpolitiker i Kristianstad, kommer att arbeta för en snabbare integration av nyanlända.

– Framför allt har vi haft en stark inströmning av nyanlända och där måste vi arbeta för att få dem i arbete snabbare och se till att det blir snabbare handläggningstider på Migrationsverket så att man slipper vänta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.