Sjukhuschef Harald Roos berättar att Helsingborgs lasarett tillsammans med Smittskydd har arbetat smittspårning sedan flera anställda på en vårdavdelning insjuknat i corona. Foto: TT/SVT

Ännu en avdelning på Helsingborgs lasarett drabbad av corona – elva smittade

Uppdaterad
Publicerad

Totalt elva i personalen på en avdelning på Helsingborgs lasarett har testats positivt för covid-19. Det första fallet konstaterades i början av juni.

Uppemot 100 personer som jobbar på den aktuella vårdenheten kan ha blivit exponerade för smittan, enligt sjukhuschef Harald Roos.

– Det gäller alla personalkategorier, från servicepersonal till läkare. Vi har testat ungefär 30 stycken av personalen och elva har testats positivt, säger Harald Roos.

Vilken avdelning är det som drabbats?

– På grund av integritetsskäl både för personal och patienter vill jag inte uttala mig om det, säger Harald Roos.

Sjuk patient kan vara en orsak

Smittan tros dels ha kommit från en patient som var inlagd på avdelningen, dels har personal smittats utanför arbetet. Totalt har två patienter, utöver personalen, testats positivt för corona. Helsingborgs Dagblad var först med att rapportera om den drabbade avdelningen.

– Det var en patient som lades in utan symtom eller misstankar om smittan. Den patienten kan ha smittat personal och möjligheten finns att personal förde vidare smittan till nästa patient. Det som är lurigt är att även asymtomatiska personer kan smitta, säger Harald Roos.

Inga fler patienter ska ha smittas efter det, enligt Harald Roos.

– Under den här perioden har man varit extra försiktig i patientnära kontakt, använt munskydd och i vissa fall visir, säger han.

”Viktiga är att man är observant”

Harald Roos anser inte att sjukhuset på något sätt har brustit.

– Jag tycker inte att jag kan se det. När man väl får misstanken verifierad sker blixtsnabba åtgärder, och jag tycker att man gjort det väldigt bra genom att begränsa patientnära kontakt och distansera sig på avdelningen. Sådant här kan tyvärr inträffa, det är absolut inte unikt för Helsingborg. Det viktiga är att man är oerhört observant och snabb, säger Harald Roos.

I slutet av april fick en avdelning på lasarettet delvis stängas då halva personalstyrkan insjuknat i covid-19. En avdelning på Ängelholms sjukhus har också drabbats av viruset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet